Stichting bord weer op schoot

Voetbal is van iedereen. Van jong tot oud, van actief beoefenaar tot trouwe volger. Niet voor niets is de KNVB wereldwijd relatief een van de grootste bonden, met 1,1 miljoen leden. Die breed gedragen liefde voor het spel maakt dat voetbal een belangrijk deel is van de Nederlandse samenleving. Een die samen beleden, beoefend en beleefd wordt. Op amateur- en professioneel niveau, van buurtclub tot het Nederlands elftal. Samen.

Vroeger keken rond de drie miljoen mensen naar de wekelijkse Studio Sport-uitzendingen, waarin het wel en wee van de clubs in de eredivisie te zien was. Dat gebeurde met het spreekwoordelijke bord op schoot, op zondagavond. Dat is bijna een kwart van de Nederlandse bevolking, samen voor de buis. Studio Sport was een instituut. Maar geld bracht daar verandering in. Want om de clubs meer te kunnen betalen, werd gekozen voor de hoogste bieder: Talpa. Opeens niet meer zeker wanneer de topwedstrijden worden uitgezonden. Veel eindeloze reclame onderbrekingen. En met als gevolg dat één miljoen kijkers is verdwenen. Tel uit je verlies.

Nu opnieuw de rechten van het Nederlandse voetbal ter tafel komen, is er dus de kans die vergissing goed te maken. Om dit instituut in ere te herstellen, door het terug te brengen op het open, publieke net. Bij Studio Sport. Daarvoor is geld nodig: het geld dat reeds van de belastingbetalers afkomstig is en bij de publieke omroep ligt, kan een substantieel deel bijdragen. En een publieksactie met eenmalige donatie zal dit bedrag aanzienlijk verhogen.

Om de samenvattingen van de eredivisie wedstrijden van zondagavond weer terug te krijgen bij Studio Sport is de website www.bordweeropschoot.nl opgezet. Lars Bakers, Michiel Verhaar en Rens den Hollander (die eerder de Studio Sport-tune in ere wist te herstellen!) hebben een Stichting in het leven geroepen met als enig doel voetballiefhebbers de mogelijkheid te bieden dat steentje bij te dragen. Zij verwachten dat de Nederlandse voetballiefhebber bereid is een financiële bijdrage te leveren om dit mogelijk te maken. Tevens zal iedere bijdrage een duidelijk signaal afgeven aan de Eredivisie CV wat de wens is van de voetballiefhebber.
Het totaalbedrag zal aan de NOS worden aangeboden om daarmee het bod op de uitzendrechten te kunnen verhogen. Dit is statutair vastgelegd en om iedereen de mogelijkheid te geven dit te controleren zijn de statuten op deze website gepubliceerd.

Uit diverse kijkcijferonderzoeken is gebleken dat sinds het voetbal niet meer door Studio Sport wordt uitgezonden er structureel ongeveer 1 miljoen minder mensen kijken naar de samenvattingen van zondagavond 19:00 uur. Ook is de kijkdichtheid structureel meer dan 20 procent lager dan voorheen. Van de overgebleven 2 miljoen kijkers zal naar schatting van de Stichting minimaal 50 procent een voorstander zijn van de terugkeer van de samenvattingen naar Studio Sport. Bij elkaar zou dit 2 miljoen kijkers opleveren die de voorkeur geven aan uitzendingen door Studio Sport van de samenvattingen. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat 50 procent hiervan gemiddeld 10 euro over zou maken naar de Stichting zal de NOS haar bod uiteindelijk met 10 miljoen euro kunnen verhogen. Met deze bijdrage van gemiddeld 2 euro per jaar zal de liefhebber vijf jaar verzekerd kunnen zijn van de samenvattingen om 19:00, zonder reclame onderbrekingen.

Geld zal altijd een rol spelen in (inter)nationaal voetbal. Maar de aandacht voor het spel komt eerst voort uit liefde voor het spel. Die laat zich niet alleen in geld uitdrukken. Samen spelen en kijken is essentieel voor het voortbestaan van het Nederlandse voetbal. Dat moeten we dus ook samen voor elkaar krijgen. Samen het bord weer op schoot.